När du trycker ned en tangent på ditt piano uppstår förhoppningsvis en ljuv ton, en förhållandevis enkel rörelse att utföra. Men det här är långt ifrån en simpel process! Många delar ska samarbeta för att få fram en ton.
Om man är lite nyfiken och kikar in bakom pianots väggar, ser man att det är många både större och mindre delar som alla samverkar på olika sätt. Bland de mindre, men nog så viktiga detaljerna, är de små hängslena som ser ut som små stroppar eller band, prydligt uppradade efter varandra, en för varje tangent.
Varje tangent har alltså sitt eget hängsle som sitter mellan hammarnöt och hävled. Hängslet har till uppgift att hjälpa hammaren att återgå till sitt utgångsläge när den har gjort vad den ska, dvs slagit an strängarna när tangenten trycktes ned.
På bild 1 och 2 tittar vi in i ett Yamahapiano där det ser ut som det ska, med alla hängslen på plats, intakta och fina.
Känns det som att tangenten har fastnat och inte går att trycka ner?
Då är det mycket möjligt att hängslet har gått sönder. Det kan vara frestande att forcera tangenten och trycka till lite hårdare om man tror att den "bara har hakat upp sig". Men detta är ingen bra idé! Den känsliga mekaniken kan lätt gå sönder och det kan vara svårare att reparera en sådan skada än att sätta dit nya hängslen.
På bild 3 och 4 tittar vi in i ett äldre Hindsbergpiano där några av hängslena har slitits av. När detta händer pga att de är gamla och slitna, behöver de ersättas med nya (bild 5, 6) för att hammaren ska fungera på ett kontrollerat och tillfredsställande sätt vid repetition på anslaget. Detta gör stor skillnad på funktion och spelkänsla och jag hjälper dig gärna med detta. Kontakta mig så bokar vi en tid.
Bild 1, 2: Intakta, hela hänglsen i ett Yamahapiano
Bild 3, 4: Slitna hängslen som gått sönder i ett Hindsbergpiano
Bild 5, 6: Nya hängslen på plats i Hindsbergpianot